دکتر محمد حسین شهسوار
در کشور ما اندازه پایههای علم و عمل اقتصاد دچار ناهمگونی و تغییر فریمهای اصلی در مقیاس گردیده است.
ستونهای اقتصاد در همه جای دنیا با اندکی تفاوت در اسم و در ضریب تقریبا یکی است و به فراخور شرایط آن کشورهای پایه شاخصها مثل بازار پول بازار سرمایه تولید ناخالص ملی صادرات واردات میزان ارزآوری تلورانسهای کسری ومازاد بودجه تعدیلهای مثبت و منفی داراییهای جاری و ثابت و از همه مهمتر یارانهها کمی در مقیاس زمان و مکان قابل کموزیاد کردن است سالها جهان با اقتصاد تکمحور جنگیده است و سازمان تجارت جهانی را ایجاد کرده است که تبادل چوب آفریقا نهادههای دامی برزیل نفت خاورمیانه تولیدات صنعتی آمریکا و اروپا و دامهای استرالیا در این سازمان جهانی انجام شود و کشورهای دنیا یک اقتصاد مبتنی بر فرا محصولی داشته باشند.
تابعیت از این قانون جهانی موجب توسعه خدمات مالی را هم فراهم می آورد.همه کشورها در زمینههای مختلف اقتصاد به مردمشان بخشی از درآمد کشور را بصورت امنیت غذایی گردشگری دارو و درمان و آموزش یارانه میدهند تا زندگی آسانتر و جذابتر شود.
اما هیچگاه تمام درآمد کشور و منابع استراتژیک را بجای صرف در امورات زیربنایی در گرداب یارانه مصرف نمیکنند.
در ایران سالهاست که منابع زیر زمینی و انواع انرژی را بصورت مستقیم و غیر مستقیم صادر میکنند و ارز حاصل را بجای اینکه در امور زیربنایی مصرف کنند وارد چرخه مصرف و امورات جاری میکنند و عقیمسازی ارز را با چندین نرخ در طبقات مختلف انجام میدهند و حتی گاهی برای کالاهای اساسی ودارو هم ارزی باقی نمیماند.
پس از بررسی معلوم میشود ارز به قیمت یک دهم ارزش واقعی ریالی توسط بعضی افراد صرف واردات دسته بیل، آدامس، بادکنک، سنگ پا و سایر کالاهای غیر ضروری شده است.
وقتی کار اصولی و اساسی و زیر بنایی انجام نشود تولید سوخت مصرف روز مره برق مصرفی کشور آب مصرفی کشور گاز مصرفی کشور به حالت ناترازی در میآید یعنی مصرف از تولید به خاطر عدم توسعه بیشتر میشود و این ناترازی برمیگردد به مسیر اشتباه فروش ارزی که سرچشمه اصلی اقتصاد کشور است.
محاسبه بروز قیمت ارز به ریال و گرداندن بازار ارز توسط بازار و صرافیها و عدم دخالت بانک مرکزی و بانکها در قیمتگذاری و نظارت دقیق دولت بر بازار ارز تک نرخی باعث میشود که بخشی عمدهای از ناترازیها با درآمد حاصل از فروش ارز به قیمت واقعی حل شود.
تثبیت قیمت ارز با یک نرخ به قیمتی ولو با کسری شدید بودجه و انقباض شدید بودجه در کوتاه مدت میتواند در دراز مدت دولت را از گرداب عمیق این بحران نجات دهد.
ارز تک نرخی در همه جای دنیا باعث شده که رشد اقتصادی همواره مثبت باشد.
ارز تک نرخی باعث میشود شغل های کاذب و دلالی های ارزی هم به تاریخ بپیوندند.
امروز مشکل بزرگ اقتصاد کشور توزیع ناعادلانه منابع در برابر مصارف است.
اقتصاد یکطرفه کشور بجای اینکه سوار بر صنعت و تولید ناخالص ملی باشد در بازار پول و سکه و دکاکین طلافروشی و دلالیهای ارزی سرگردان است.
طلای سیاه با هزاران زحمت استخراج و صادر میشود و ارز آن صرف بنزین و گازوییل میشود تا سوزانده شده و کشور را آلوده نماید.
هیچ جای دنیا به اندازه ایران منابع را صرف تولید تولید سرطان برای ساکنین کشور نمیکنند.
سوخت ارزان حاصل از ارز ارزان تبدیل به دود میشود و مابقی ارز ارزان هم صرف دارو و درمان میشود تا سرطانهای حاصل از ارزپاشی را درمان کند.
ارز زیر قیمت اصلی که به خورد خودروها میرود خروجی آن دودی است که برای پاکیزگی آن هم باید بخشی دیگر از ارز ارزان را مصرف کنیم.
ارز ارزان ترافیک میآورد آلودگی میآورد آلودگی تعطیلی میآورد تعطیلی رکورد اقتصادی میآورد رکود اقتصادی آسیب اجتماعی میآورد و این زنجیره از ارز ارزان شروع و به ………..میرسد.
*اقتصاد دان
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰