در وبینار تخصصی روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای، آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، با تأکید بر حادثه بندر شهید رجایی، از نبود توجه کافی به جان انسانها در نظام تصمیمگیری انتقاد کرد. او گفت که حتی اشتباهات کوچک در حوزه ایمنی میتوانند به فجایع انسانی بیانجامند و این نشانهای از کماهمیت بودن ایمنی در سیاستگذاریهاست.
این وبینار به مناسبت هشتم اردیبهشت، روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفهای، برگزار شد و جمعی از مسئولان و کارشناسان حوزه کار و تولید در آن شرکت داشتند. این نشست در حالی برگزار شد که انفجار مرگبار در بندر شهید رجایی بندرعباس، بار دیگر ضرورت توجه به ایمنی محیط کار را برجسته کرد.
دیبرکل خانه صمت ایران در این جلسع هوش مصنوعی را ابزاری کلیدی برای عبور از این وضعیت دانست و اظهار کرد ظرفیتهای این فناوری هنوز در کشور بهدرستی شناخته نشده است. به گفته او، ترکیب تجهیزات هشداردهنده با هوش مصنوعی میتواند نهتنها خطاهای انسانی ناشی از خستگی، استرس یا بیاطلاعی را کاهش دهد، بلکه با پایش لحظهای محیط، شرایط اضطراری را تحلیل کرده و تصمیم مناسب را نیز بهصورت خودکار اجرا کند.
وی همچنین بر ضرورت بهرهگیری از این فناوری برای پایش سلامت جسمی و روانی نیروی کار تأکید کرد. به گفته خالقی، سنجش پارامترهایی مانند دمای بدن، سطح اکسیژن، میزان استرس یا خوابآلودگی با کمک افزونههای دیجیتال و تغذیه این دادهها به سامانههای هوش مصنوعی، میتواند نقش مؤثری در پیشگیری از حوادث و حفظ نیروی انسانی ایفا کند.
خالقی در پایان تصریح کرد که توسعه الگوریتمهای مرتبط با ایمنی و تغذیه هوش مصنوعی با دادههای بومی و تخصصی، گامی اساسی برای ارتقای ایمنی در محیطهای صنعتی است و باید بهعنوان یک اولویت در دستور کار نهادهای مسئول و کارفرمایان قرار گیرد.
علیرضا محجوب دبیرکل خانه کارگر، علی مظفری مدیرکل بازرسی کار وزارت کار، محمدرضا تاجیک عضو شورای عالی کار، محمد گنجی کیا عضو شورای عالی حفاظت فنی و حامد اکبری رئیس کمیته ایمنی کمیسیون سلامت مجلس از دیگر شرکتکنندگان در این وبینار بودند.
این وبینار در نهایت با صدور بیانیهای از سوی انجمن متخصصین بهداشت حرفهای ایران به کار خود پایان داد. متن این بیانیه که موضوعیت آن در رابطه با روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار است، به شرح ذیل است:
انجمن متخصصین بهداشت حرفهای ایران با مشارکت فعال تشکلهای کارگری و کارفرمایی کشوری، دولت و نمایندگان محترم مجلس گرد هم آمدند تا به بهانه گرامیداشت روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار درهم سویی با این حرکت جهانی و با تلاش چندجانبه در طول سال پیش رو بتوانند به برقراری و استقرار راهبردها و اهداف مورد اجماع نظر شرکت کنندگان در این وبینار نائل آیند. از اینروی ما شرکت کنندگان در وبینار انجمن متخصصین بهداشت حرفهای و ایمنی کار در راستای ایمنسازی محیطهای کاری با کمک رویکردهای نوین هوش مصنوعی و دیجیتالسازی با توجه به شعار سال روز جهانی بهداشت حرفهای و ایمنی کار ۲۰۲۵ تحت عنوان «تحول بنیادین در بهداشت حرفهای و ایمنی کار با بهرهگیری از هوش مصنوعی و دیجیتالیشدن» خواستههای خود را از دولت، مجلس و شرکائ اجتماعی و تمامی آحاد جامعه بشرح ذیل اعلام میداریم
۱. تعهد به تحول دیجیتال: ما متعهد میشویم با استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیا (IoT)، و تحلیل دادههای بزرگ، نظام مدیریت ایمنی و بهداشت حرفهای را بهسوی پیشگیری هوشمند و پیشبینانه سوق دهیم.
۲. پایش هوشمند محیط کار: بر ضرورت استقرار سیستمهای پایش لحظهای عوامل زیانآور شغلی (عوامل فیزیکی، شیمایی، بیولوژیکی، نظیر آلایندهها، صدا، و ارگونومی) تأکید میکنیم تا شناسایی و کنترل مخاطرات با دقت و سرعت بیشتری انجام شود.
۳. آموزش مجازی و واقعیت افزوده: از تمامی صنایع و مراکز آموزشی میخواهیم با بهکارگیری فناوریهای آموزشی دیجیتال (مانند VR و AR)، آموزشهای ایمنی و بهداشت حرفهای را تعاملی، مؤثر و در دسترس برای همه کارگران نمایند.
۴. تقویت پژوهشهای کاربردی: بر لزوم توسعه پژوهشهای میانرشتهای بین حوزههای بهداشت حرفهای و ایمنی کار، هوش مصنوعی و مهندسی صنایع تأکید میکنیم تا راهکارهای بومی برای چالشهای ایمنی و بهداشت حرفهای طراحی شود.
۵. حمایت از استارتآپهای فناور: از دولت و بخش خصوصی میخواهیم با حمایت از استارتآپهای فعال در حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای دیجیتال، بستر نوآوری در این زمینه را تقویت کنند.
۶. عدالت در دسترسی به فناوری: تأکید میکنیم که کارگران در تمامی سطوح صنعتی و جغرافیایی باید از مزایای دیجیتالیشدن ایمنی و بهداشت حرفهای بهرهمند شوند و از شکاف فناوری جلوگیری شود.
۷. رعایت اخلاق و حریم دادهها: استفاده از فناوریهای دیجیتال باید همراه با حفظ حریم خصوصی و امنیت دادههای کارگران و کارفرمایان باشد و چارچوبهای قانونی آن تدوین گردد.
۸. همبستگی جهانی: ما خود را بخشی از جامعه بینالمللی میدانیم و آمادهایم تا با تبادل دانش و تجربیات در زمینه هوش مصنوعی و ایمنی و بهداشت حرفهای، گامهای مؤثری برای تحقق کار شایسته و محیطهای کاری سالم برداریم.
۹. هوشمندسازی دستگاههای اجرایی یکی از مهمترین اهداف برنامه هفتم توسعه کشور به ویژه در ماده ۱۰۷ آن است. با توجه به پیچیدگیهای موجود در حوزه ایمنی و بهداشت حرفهای و ضرورت داشتن یک رویکرد جامع و علمی ضروری است در واقع استفاده از ظرفیتهای فناوری هوش مصنوعی یکی از راهبردهای اساسی کشور در برنامه هفتم توسعه کشور است که بایستی دولت به عنوان بازوی اجرایی کشور جهت نظارت این موارد را در نظر بگیرد و سریعا اجرایی کند
۱۰. دولت موظف است استانداردهای ملی تجهیزات و ماشین آلات کارگاههای کشور طی ۴ سال با اولویت موارد استفاده در کارگاههای پرخطر پیادهسازی نماید./روابط عمومی خانه صمت ایران
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰