اميرحسين ترابي ، مديرعامل مجموعه «خانه آرسيس» و بنيانگذار برند «پرارين» در گفت و گو با «پويش اقتصاد» تشريح کرد:
در سالهايي که چندان دور هم نيست، ايران يکي از کشورهاي صاحب نام در مونتاژ و توليد لوازم خانگي بود، اما حالا چند سالي مي شود که صنعت لوازم خانگي حال و روز چندان خوبي ندارد. چالشها و مشکلاتي که در سالهاي اخير، بخش صنعت را با گرفتاريها و چالشهاي بسياري مواجه کرده، گريبان گير صنعت لوازم خانگي نيز بوده است. عدم انتقال تکنولوژي روز دنيا، گراني وکمياب بودن مواد اوليه ضروري، سوءمديريتها، عدم سرمايه گذاري، امتناع سيستم بانکي از پرداخت تسهيلات به اين صنعت و فقدان خلاقيت و نوآوري، موجب شده که صنعت لوازم خانگي نتواند به جايگاهي که بايد داشته باشد، دست پيدا کند. در همين حال نوسانات نرخ ارز و مواداوليه هم مشکلات اين صنعت با ارزش را دو چندان کرده است. در گفتوگويي که با اميرحسين ترابي، مديرعامل مجموعه «خانه آرسيس» و برند «پرارين» داشتيم، به بررسي زوايا و ابعاد مختلف صنعت لوازم خانگي در ايران پرداختيم که ماحصل آن را در ادامه ميخوانيد. مریم حق بیان
چالشهاي توليد لوازم خانگي (آشپزخانه)چيست؟
باتوجه به عدم انتقال تکنولوژي روز دنيا توسط شرکتهاي معتبر خارجي و مستهلک شدن دستگاههاي فعلي در کنار گراني وکمياب بودن مواد اوليه ضروري، قيمت تمام شده محصولات بسيار بالا ميرود و چالش بزرگي در حرکت مثبت بازار ايجاد ميکند و در نتيجه قيمت محصولات داخلي بالاتر از محصولات مشابه برندهاي خارجي قاچاق ميشود.
رکود فعلي بازار لوازم خانگي را ناشي از چه عواملي ميدانيد؟ تداوم اين امر اقتصاد اين صنعت را با چه مشکلاتي مواجه مي کند؟
کوچک شدن سبد معيشتي خانوادهها باعث شده است که تهيه محصولات لوازم خانگي از اولويت خانوارها خارج شود. همچنين کاهش آمار ازدواج و تهيه جهيزيه باعث رکود و درجا زدن اين صنف شده است. مصرفکنندگان به جاي تهيه کالاي به روز و نو، به ناچار مجبور به تعمير دستگاه و کالاهاي مستهلک خود هستند و تداوم اين روند باعث کاهش ارزش سرمايهگذاري شرکتها ميشود که در نتيجه آنها سرمايه خود را از اين صنف خارج کرده و در فضاهاي مناسب تري صرف مي کنند.
در رابطه با تهيه مواداوليه توليد ظروف پخت و پز با چه مشکلاتي مواجه هستيد؟
نوسانات قيمت مواد اوليه مانند شمش آلومينيوم و ورق استيل و… درکنار کمبود منابع تهيه آن پروسه آمادهسازي قبل از توليد را بسيار دشوار کرده است. همچنين پرداخت ماليات بر ارزش افزوده توسط توليدکننده بابت تهيه مواد اوليه و عدم پذيرش پرداخت ماليات توسط توزيعکنندگان لوازم خانگي پروسه قيمتگذاري کالاي نهايي را دچار معضل کرده است.
نوسان نرخ ارز قدرت هرگونه تصميمگيري را از فعالان اين صنعت گرفته است؛ در اين رابطه چه نظري داريد؟
تهيه منابع ارزي براي کالاي نهايي و مواد اوليه که به شدت تحت تأثير نرخ ارز است، بهصورت نقدي انجام ميشود و برعکس آن، واردات، توليد و فروش محصولات نهايي در بازار به صورت اعتباري است. در ضمن پروسه زمان وصول مطالبات چالش بسيار بزرگ براي صاحبين صنايع بهشمار ميآيد؛ به اين دليل که در مواقعي رشد شاخص ارزي در کمتر
از يک هفته بالاي ۳۰ تا ۴۰ درصد بوده است.
قاچاق محصولات آشپزخانه از مرزهاي بانه و بازرگان و … سبب بروز مشکلات بسياري براي توليدکنندگان شده است در اين رابطه چه نظري داريد؟
اين امر در تمامي مبادي ورودي کشور انجام مي شود و متاسفانه ورود کالاي بدون نظارت، استاندارد و عدم پرداخت هزينههاي قانوني باعث ميشود که کالاها با قيمت پايينتر از مشابه داخلي وارد کشور شود و سود هنگفتي نصيب اين دست از واردکنندگان شود. تجربه نشان ميدهد در مواردي که سود و منافع زيادي حاصل مي شود، تقلب و فريب مشتريان هم افزايش مييابد.
امروز خريد لوازم خانگي خارجي به رغم قيمت بالا، تبديل به يک درخواست به جهت توهم کيفيت بالا شده است. به نظر شما آيا صرف برند بودن ميتواند کيفيت کالاهاي توليد داخل را زير سؤال ببرد؟
به قطعيت نميتوان گفت کيفيت محصولات خارجي يک توهم است و قيمت آن بالاست. قيمت محصولات برندهاي جهاني بر اساس کيفيت توليدي آنها است که در داخل و خارج از کشور هيچ استثنائي وجود ندارد. برندهاي معتبر خارجي با توجه به نگاه ويژه به تمام بازارهاي جهاني، پروسه قيمتگذاري و کنترل کيفيت خود را بسيار کارشناسانه انجام مي دهند، ولي متأسفانه تعدادي از کارخانجات توليد داخلي قيمت محصولات خود را علي رغم تنوع و کيفيت پايينتر از نمونههاي خارجي با اين محصولات يکسان ميکنند که موجب نارضايتي از محصولات داخلي و تمايل به خريد مشابه خارجي ميشود.
چرا مصرف کننده ايراني نميتواند به توليد داخل و کيفيت آن اطمينان کند؟
متأسفانه به علت انحصاري شدن اين صنعت توسط بعضي از توليدکنندگان داخلي، اين تصور ايجاد شده که مصرفکننده مجبور به خريد هر کالايي با هر کيفيتي است و در کنار اين موضوع مصرفکنندگان برندها و توليدات داخلي، علي رغم تبليغات بابت خدمات پس از فروش هيچ سرويسي را دريافت نميکنند.
اين در حالي است که برندهاي خارجي در خارج از کشور در کنار خدمات پس از فروش بدون قيد و شرط، داراي سرويس خدمات قبل از فروش مانند اطلاعرساني، ترانسفر، نيازسنجي و… هستند و خدمات خود را بدون هيچ مرز بينالمللي انجام ميدهند.
در برخي موارد قيمت لوازم خانگي توليد داخل با برندهاي وارداتي هم قيمت است؛ گراني لوازم خانگي توليد داخل را ناشي از چه عواملي مي دانيد؟
علت اصلي، عدم هماهنگي بانکها با توليد کنندگان و امتناع از پرداخت تسهيلات با نرخ مناسب، نبودن LC و تضامين بانکي است.
همچنين در تمام دنيا تهيه مواد اوليه توسط توليدکنندگان بهصورت اعتباري و تحت پوشش حمايتهاي دولتي است و در نهايت فروش محصولات توليد شده به صورت نقدي صورت مي گيرد که متاسفانه
در کشور ما اين روند برعکس است.
يکي از مشکلات بخش فروش، فروشگاههاي زنجيره اي و… و تخفيفهاي نجومي و فروش مدت دار است که موجب ميشود سود اصلي براي توليدکننده در حاشيه قرار بگيرد. لطفاً کمي در اين رابطه توضيح دهيد.
ظهور فروشگاههاي زنجيرهاي جديد باعث از بين رفتن ۹۰ درصد بازار که بهصورت سنتي بوده است، ميشود؛ به اين دليل که بانکها تسهيلات و شرايط ليزينگ ويژه اي را براي آنها در نظر ميگيرند که آن تسهيلات فقط جهت خريد از اين فروشگاهها است. در واقع اين تسهيلات براي فروشگاههاست و نه مصرفکنندگان. علت تخفيفات نجومي هم اين است که در بسياري از موارد کالا حتي چند برابر بالاتر از قيمت واقعي ارائه و براساس آن ؛ تخفيفات تبليغاتي و عجيب داده مي شود. در صورتي که اگر کالاها درست و با نظارت قيمت گذاري شود، نه توليدکنندگان و نه فروشندگان امکان ارايه تخفيفات اين چنيني را ندارند.
بهطور کلي صنعت لوازم خانگي ايران را چگونه ارزيابي مي کنيد و چه دورنمايي را براي اين صنعت متصور هستيد؟
سابقه مونتاژ و توليد لوازم خانگي در ايران بسيار بيشتر از کشورهاي صاحب نام فعلي مانند کرهجنوبي و ترکيه است. متأسفانه به علت عدم توجه و فقدان سرمايهگذاري بسياري از واحدهاي توليدي، ورشکسته و يا تعطيل شدهاند. البته در چند سال اخير با توجه به سياستهاي بسته اتخاذ شده براي واردات، ظاهراً صنعت لوازم خانگي مجددا شکوفا شده است.
در واقع در اين صنعت نوآوري، خلاقيت و تنوع نداشته و نداريم و اکثرا در مرحله مونتاژ کپي، يک محصول با برندهاي مختلف داخلي و خارجي و برندهاي تقلبي و فيک هستيم.
با توجه به اينکه دستي هم بر واردات لوازم خانگي داريد، ارزيابي شما از وضعيت واردات لوازم خانگي چيست؟
در گذشته واردات لوازم خانگي بهصورت قانوني و رسمي از گمرکات کشور صورت ميگرفت، اما امروز متأسفانه ۹۰ درصد پروسه واردات لوازم خانگي به صورت غير قانوني و قاچاق وارد مي شود. اين امر باعث از بين رفتن حق مصرف کنندگان بابت عدم دريافت حقوق قانوني خود مانند سرويس و خدمات پس از فروش، تهيه قطعات مصرفي و تعهدات توليدکنندگان و شرکتهاي رسمي بابت عواقب آتي محصول خود است.
مشکلات گمرکي، بخشنامههاي خلق الساعه، ضوابط سازمان استاندارد و…. همگي موجب شده تا محصولات وارداتي مدت زمان زيادي در گمرک انبار شود. در اين رابطه چه نظر و انتقادي داريد؟
مجموعه قوانين دست وپاگير در گمرکات و اداره استاندارد باعث طولاني تر شدن پروسه ترخيص کالا، افزايش هزينههاي ترخيص، دموراژ و خواب سرمايه مي شود که اين امر در نهايت موجب افزايش قيمت تمام شده مواد اوليه و کالاهاي نهايي
ميشود. ضمنا در بسياري از موارد، طولاني شدن پروسه ترخيص باعث تضعيف کالا و پايين آمدن کيفيت فني مي شود.
لطفاً در خصوص شرکت، توليدات و نمايندگيهاي خارجي زيرنظر « خانه آرسيس »توضيح دهيد.
شرکت «خانه آرسيس» يکي از شرکتهاي تاسيس شده توسط اينجانب در سال ۱۳۸۶ بابت توليد و واردات تخصصي لوازم آشپزخانه و لوازم خانگي است. همزمان با تاسيس شرکت، ثبت جهاني برند پرارين در خارج و داخل کشور صورت گرفته است. اين برند طي ساليان گذشته همکاري بهصورت نمايندگي انحصاري با برندهاي معتبر جهاني مانند کاراجا، بامبوم، تاشو و… را داشته است. سال گذشته با توجه به تجربه مفيد برند «پرارين» بر روي لوازم آشپزخانه، برند« زامروتي» در ايتاليا ثبت و جهت توليد لوازم برقي با کيفيت راهاندازي شده است.
«پرارين» چه نوع محصولاتي توليد ميکند و چند نمايندگي در کشور دارد؟
«پرارين» يک برند ثبت شده جهاني است که محصولات خود را با بالاترين استانداردهاي روز دنيا توسط معتبرترين کارخانجات داخلي و خارجي توليد مي کند. با عنايت به قوانين وضع شده در سال ۱۳۹۷ و عدم واردات محصولات خارجي به کشور، اين برند با استفاده از بهترين متخصصان کشور و سرمايهگذاري دقيق، در حال حاضر کليه محصولات خود را در کشور توليد مي کند و درآخرين قدم خود، اقدام به افتتاح اولين کارخانه توليدي با بالاترين استانداردهاي توليد در جهان کرده است. محصولات پرارين شامل کليه ظروف پخت وپز مانند ظروف گرانيت و استيل، چيني، اپال و ظروف چوبي است. در همين حال جهت رفاه و آسايش هموطنان عزيز در سراسر کشور، صدها نمايندگي فروش مستقيم و خدمات پس از فروش اختصاص يافته که اميدواريم بابت پويايي و رشد اين صنعت و احترام به حقوق مصرفکنندگان قدمي برداشته باشيم.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰